E-post/MSN/Jabber: stefan@gorling.se
Mobil: 070-815 38 26
Vart 2009 tog vägen (försök 2)
Blogg | Uppdaterad: 2010-01-19
WordPress åt mitt första försök att skriva detta inlägg. Men jag ger inte upp, låt mig få försöka förklara mig igen.
Vad höll jag egentligen på med under 2009? Egentligen finns det inte så mycket roligt att rapportera, i januari rundade jag av min empiriinsamling och sedan dess har jag skrivit på ett enda manus som ännu inte är publicerat. Och om/när ni väl ser det publicerat kommer det inte precis förklara vad jag gjort all den här tiden.
När jag tittar tillbaka önskar jag att jag hade haft tid att skriva mer saker, och att uttrycka det mer publikt, deltagit mer i debatten. Det finns så mycket spännande att diskutera just nu men tiden verkar inte riktigt finnas där.
De första dagarna i jannuari 2009 kom boken “Nätverksneutralitet i Sverige” i tryck. Lite sent kan tyckas eftersom seminariet den baserades på hölls ca 9 månader tidigare. Men när jag ser tillbaka på 2009 kom den i god tid. Målet med Teldok 2.0 var att lyfta upp frågor lite innan de blev uppblåsta och infekterade och diskutera dem från flera olika perspektiv. Med det här seminariet och den efterföljande boken gavs åtminstone en pusselbit i vad som under sommaren/hösten skulle bli en mycket aktuell debatt i Sverige.
Boken refereras flera gånger i PTS utredning om begreppet (och om de bara kunnat referera korrekt hade jag och Peter fått ett par browniepoints, men nej…), jag fick även nöjet att moderera ett seminarium i frågan arrangerat av infrastrukturminister Åsa Torstensson. Och jag modererade ett seminarium i ämnet på Internetdagarna.
Internetdagarna ja. Jag sa att jag inte skulle vara med i år. Vilket slutade med att jag modererade ett seminarium, talade på två andra och var mer och arrangerade ett fjärde. Jag jobbar fortfarande på att dricka upp talargåvorna men det var lite för mycket prata och lite för lite lyssna. Nästa år ska jag definitivt inte vara med.
Under hösten arrangerade Teldok 2.0 även det andra seminariet som vi fått pengar av från .SE, Matt Mason kom på besök och talade om upphovsrätt och pirater. Lite mindre ambitiöst än det tidigare seminariet kan tyckas, men det var ändå fantastiskt skönt att därmed uppfylla vad vi lovat.
När sommaren började ta fart kom årets andra bok från tryckeriet. “Att arbeta med IT-projekt“, en bok jag skrivit på av och till under ca 2 år var till slut färdig. Det är enormt skönt att ha den i tryck, och fantastiskt roligt att den blev av till slut. Jag tycker faktiskt den blev helt okej. Det är svårt att veta hur en Studentlitteraturbok tas emot. Den har åtminstone köpts in av en rad universitetsbibliotek (och verkar ofta bli utlånad), blivit kurslitteratur på minst en kurs, fått en liten blänkare i CS, jag har pratat om den ett par gånger. Men det absolut roligaste är att den faktiskt står i hyllan på Lidingö Stadsbibliotek (och har varit utlånad där också!), biblioteket som jag ofta gick till när jag växte upp, och som därmed formade mitt liv.
(För den som undrar “Oumbärlig Rådgifvare för hvarje hem” säljer faktiskt en handfull exemplar varje kvartal.)
Jag är fantastiskt nöjd med att jag under året formellt instiftat Fredagsklubben:
“Det finns två saker jag (och många andra) misslyckas med som akademiker i Sverige. Dels att läsa nya, inspirerande områden utanför det kärnområde som man för tillfället anses ha anledning att ha insikt i. Dels att hålla igång det vetenskapliga samtalet.
Sedan en tid tillbaka har jag instiftat fredagen för detta ändamål. Fredagen är veckans slut, när vi vågar vara lite mer frivola, när folk går tidigare, kommer senare och bokar eftermiddagsmöten nära hemmet. Sen i julas har jag satt en ära i att inte göra något produktivt alls på fredagar. Jag börjar ofta morgonen med att läsa ett par timmar på Café Albert, jag fortsätter till ett par timmar att skriva på Wienerkonditoriet (utan Internet). Äter en lunch med någon trevlig person och spenderar eftermiddagen på KB, Kulturhuset, boklådor eller helt enkelt vandrandes på stan och uträttandes lite fredagsärenden.
Alla har inte denna möjlighet (även om jag tror fler borde göra det). Men att komma in till kontoret en stund senare på fredagmorgonen är möjligt för de flesta. Således. Det är rätt enkelt. På fredagar, i allmänhet, befinner jag mig på Café Albert (www.cafealbert.com), Birger Jarlsgatan 5 mellan ca 07.45-09.30. Den som har lust är välkommen att komma förbi och fika.”
Detta fungerade riktigt bra under våren, mindre bra under hösten när Lisa rört till min rytm, men jag har upprätthållit principen även om det inte alltid blivit caféfredagar. Men vill du vara med, hojta till!
Genom att en dag i veckan inte fokusera på det som är kortsiktigt mest akut har jag lyckats få en hel del nya tankar och perspektiv. Bland annat hittade jag Luhmann, som öppnade upp för en hel del idéer kring världen som ett stor trassel. Det behövs tid för reflektion, jag bara hoppas att nästkommande arbetsgivare lämnar möjlighet för detta om än ej kanske riktigt lika generöst.
På grund av fredagsklubbsdiskussioner uppstod även OurVisbyAgenda.eu. Det var lite mer jobb än vad vi alla helst skulle önskat att föreslå en 5-årsplan för EUs ICT-politik, men det var riktigt givande och jag tycker att både vår rapport, och ordförandeskapets slutsatser blev riktigt bra. Jag vill gärna tro att vi hade viss påverkan både på konferensen och slutsatserna, speciellt eftersom Åsa Torstensson själv påstår att de tog lärdom av våra tankar. Bl.a. DN skrev en del om projektet (här, här och här). Arbetet ledde både till en inbjudan till Visbykonfenrensen och till en del andra intressanta saker. Nu är det upp till Spanien att föra arbetet vidare.
Inom SNUS fortsätter jag att se till att remisser blir besvarade. Det förefaller uppskattat och det blev en hel bunt med tyckande under året:
- 2009-12-02 – Svar på remiss ang “vidareutnyttjande av handlingar, PSI-direktivet” (DS 2009:44)
- 2009-11-24 – Svar på remiss ang “ändrade regler för tillstånd att använda radiosändare, m.m.”
- 2009-08-31 – Kommentarer på Vitbok kring IKT-standardisering
- 2009-06-27 – Svar på remiss ang “Kammarkollegiets studie om Organisationslegitimering” (DNR 93-33-09)
- 2009-06-20 – Svar på remiss ang “Trafikverksutredningen” (SOU 2009:31)
- 2009-05-17 – Svar på remiss ang “En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen” (SOU 2009:1)
- 2009-03-31 – Svar på remiss ang “En framtida spelreglering”
- 2009-02-13 – Svar på remiss ang “Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning” (Artikel i NyTeknik)
Sen kommer det alltid några kantbollar. Och de är på ett sätt roligast, för de tvingar en att klia sig i huvudet och tänka efter den del. Årets topp 3 var:
1. Efter att Piratpartiet tagit sig in i Europaparlamentet frågade sig många vad som egentligen hade hänt. Helt plötsligt satt jag en lördagmorgon i en studio på Sveriges Radio och diskuterade “Piraternas politiska följder“. Fantastiskt roligt att dels sitta och kommentera andra inslag, och att göra det i direktsändning. Precis när jag började få koll på vad som hände var programmet givetvis slut. Men nästa gång är jag med från start!
En stor eloge till producenterna som lyckades sätta ihop ett balanserat och genomtänkt program. Det bästa sättet att bedöma media anser jag vara att se hur de skriver om ämnen man känner till. Skriver de dåligt om ämnen jag är insatt i, är sannolikt artiklarna om det jag inte är insatt i av ungefär samma kvalitet, bara att jag inte ser det. I det här fallet var det tvärt om. Nu hoppas jag bara att de gör en uppföljare om konflikten kring Upphovsrättsfrågorna under 2010.
2. Appropå upphovsrätt. Jag blev tillfrågad om jag inte kunde prata lite om affärsmodeller i upphovsrättsindustrin. Och helt plötsligt stod jag inför hundratalet kvalificerade upphovsrättsjurister och skulle försöka förklara varför jag tyckte att de behövde tänka annorlunda. 122 slides på 25 minuter, fantastiskt svårt men roligt.
3. Det verkar ha varit juristernas år. För jag fann mig även talandes inför en grupp patentjurister i lunchkoma som kommit för att lyssna på vad jag egentligen tyckte om begreppet Open Innovation. Även detta ett riktigt kul föredrag som tvingade mig att definiera och selektera ett och annat. Och snart ska jag prata inför ännu fler patentjurister i lunchkoma omkring samma ämne.
Jag har nog glömt en del, men, sammanfattningsvis får jag nog anse att det var ett riktigt bra år. Det blev inte så mycket resor p.g.a. den lille, men jag han åtminstone med Milano, Köpenhamn och Visby (och eftersom jag ligger under med ca 16-1 i kvällsfrånvaro var det nog bra att det inte blev mer). Jag är fortfarande sjukt nöjd med de tre saker som förändrade mitt liv under sommaren.
Återigen, ett stort tack till alla er som gjort detta möjligt på olika sätt. Jag är blott en liten del av ett stort trassel, utan er skulle jag enbart vara en ensam man som ständigt trampade i klaveret.
Vi ses igen 2010,
Eder bönhasare och krabbsaltare.