Mitt jobbmanifest
Kanske bör jag säga något om hur jag ser på världen. Jag anser att:
- Data blir allt viktigare, och nya analysverktyg skapar möjligheter till oväntade affärsmöjligheter. (Därför skulle jag kunna tänka mig arbeta i en CTO/CIO-liknande roll någonstans)
- Alla kommer inte att genom Internet inte att bli producenter, men vi måste börja resonera i termer av ekosystem. Släppa tanken på en anonym kund på en abstrakt marknad, istället se organisationen som en del av ett större trassel. (Därför skulle jag kunna tänka mig jobba med flöden utanför organisationens gränser, t.ex. i form av R&D Management, Open Innovation, etc.)
- Att upphovsrätt är spännande och viktigt. Den skapar många möjligheter, men vi måste använda den på ett ansvarsfullt sätt annars kommer vi förlora den.(Därför skulle jag kunna tänka mig att arbeta t.ex. i en media/upphovsrättsbransch där det både finns stora utmaningar och möjligheter).
- Att internet är fantastiskt men dess potential i stor utsträckning fortfarande är orealiserad. Att den stora teknologianvändningens genombrott i organisationer faktiskt var i början av 90-talet snarare än nu, när vi gick från manuella till elektroniska ordersystem i många organisationer. Därmed inte sagt att Internet inte är fantastiskt på många sätt. (Därför vill jag gärna jobba i nära anslutning till teknologi, IT, Internet eftersom det sker spännande saker där).
- Strategi är inte statiskt, utan något dynamiskt. Där vi ständigt måste söka möjligheter och inte tala om position, utan om rörelse. Stordriftsfördelar minskar, kommunikation och distribution blir billigare. Det spelar allt större roll inte bara vem man är och vad man gör, utan hur man gör det. (Därför vore det spännande att jobba aktivt med ett företag inte bara som kortsiktig konsult. Ett startup, ett riskkapitalbolag eller kanske en inkubator).
- Jag tror på iterationer och experiment. Att vi tänker fel när vi säger att vi måste agera snabbare och snabbare, däremot måste vi sluta tro att vi kan göra allt färdigt innan vi börjar använda det. Iterationer och experiment är framtiden även utanför traditionella områden, bara man gör det rätt. Det finns två sätt att bygga pyramiden. Vi måste gå från ‘stage-gate’ tänkande till ‘probe and learn’ (Därför är både program-, produkt- och verksamhetsutveckling spännande områden).
- Kreativitet och innovation är inte bekvämt. Det är jobbigt. Det är provocerande. Det förstör och krånglar till saker (Det är just därför det är så fantastiskt roligt).
- Jag tror att exekvering många gånger är viktigare än planering, även om båda behövs. Det finns ett överfokus på att planera och vara unik, när det är mer viktigt hur något görs, än om någon försökt göra det förut. Det är inte den teoretiskt vackraste idéen som vinner, utan den som genomförs bäst. Pappersplaner är bra exekveringsverktyg, men har lite egenvärde.
- Att kopplingen mellan organisation och teknik kommer att vara utmanande en lång tid framöver. Oavsett hur många fina ord som ITIL, SOA och annat vi hittar på (Jag tror jag dels kan bidra med något i denna konflikt, men även kanske utnyttja min bakgrund vid revision/due-diligence av teknikintensiva organisationer).
- Policy kring både IT och innovation är komplicerat. Det är lätt att titta på exempel som lyckats, och missförstå just varför de gjorde det. I stor grad handlar det mer om att skapa förutsättningar, än att styra. Jag tror att policyarbete behöver mer ödmjukhet kring vad vi faktiskt kan påverka, vilket tidsperspektiv vi agerar i och inte minst i vilken utsträckning vi har möjlighet att mäta nyttan av våra resultat (Jag har funderat en hel del på detta de senaste åren och det vore kul att se vad man kan göra i praktiken).
- Framtiden är öppen. Men kanske inte som alla andra tror.
|